Det är idag lag på att man ska ta hand om sin bil, även om man inte vill använda den längre. Sättet man gör det på är genom att lämna in sin bil för skrotning hos någon som är godkänd inom området.
Varje år skrotas många bilar i landet. Det kan vara för att de är så pass trasiga och slitna att de kräver för mycket reparationer, på grund av hög ålder eller för att man varit med om en krock. Beslutet tas oftast av bilägaren men i vissa fall kan det även vara försäkringsbolaget som, efter en krock, beslutar att det blir för dyrt att laga bilen igen och att den istället bör skrotas. När det sker så ska man ta kontakt med en auktoriserad bilskrot i Stockholm, eller den orten man befinner sig på. Bilskrotar finns vanligen lite utanför större städer eller i industriområden, dit man kan köra bilen eller få den fraktad med hjälp av en bärgare.
Kunniga inom området
När man lämnar in en bil för skrotning så är det viktigt att man gör det till någon som har godkännandet så att man vet att allt går rätt till och på ett ansvarsfullt sätt. En bil som har gått till skrotning får till exempel inte hamna i trafiken igen. Den ska också plockas isär så att man tar hand om alla delar som är miljöfarliga som vätskor, batterier, glödlampor och däck. Slutligen går själva chassit till nedsmältning och blir till en ny bil.